24

nov.

Collectief "MADE BY NRE" ontwikkelt laatste deel NRE-terrein in Eindhoven

Made by NRE

De gemeente Eindhoven heeft afgelopen zomer de mogelijkheid gegeven plannen te maken voor de laatste vier bouwvelden van het NRE-terrein en hierop een bieding te doen. Uitgangspunt bij deze uitvraag was dat de plannen gemaakt moesten zijn door de eindgebruikers en dat deze plannen aansluiten bij het DNA van het NRE-terrein. Het collectief  MADE BY NRE is trots en blij haar plannen voor alle vier bouwvelden te mogen uitwerken: "we gaan hiermee een bijdrage leveren aan een zeer divers en dynamisch stukje stad". 

Wat wordt het ? 

Het plan van MADE BY NRE bevat een ambachtsdorp met werkplaatsen en designstudio’s aan de straat, met de poorten open, waar je welkom bent. Daarnaast komt een ‘Body Building’ met een orangerie/galerie aan het Gashouderplein. Het werk van de groep experimentele vormgevers die hier zetelt trekt veel (internationale) klandizie, medewerkers, stagiairs en toeschouwers aan. 

Schetsplan Made by NRE  © Houben/Van Mierlo Architecten

Gasten zijn welkom te overnachten in het boetiekhotel, ingericht door hun favoriete ontwerper. Het plan bevat tevens enkele grote daktuinen die bij grote evenementen zoals DDW en GLOW kunnen worden ingericht als pop-up stadscamping.?

Er is een kleine garage waar oldtimers een tweede leven krijgen als elektrische auto’s. Daarnaast dé Houben Worstenbrood bakkerij met bakkerswinkel en espressobar. Levendige bedrijven waar mensen met een ‘rugzakje’ of ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ hun waarde bewijzen. Er wordt ook gewoond in het plan, maar vrijwel altijd is sprake van wonen plus. Wonen plus zorg; wonen plus werkplaats of kantoor; wonen plus eetlokaal aan de collectieve binnentuin.

Wie zijn MADE BY NRE?

MADE BY NRE is een collectief van bewoners, maar vooral ontwerpers en makers. Een mix van ambitieuze partijen onder wie topontwerpers, onderzoekers, ambachtslui, multimediaspecialisten, typografen, verzorgers, docenten, bakkers en monteurs.  Partijen die deels al op het NRE-terrein werkzaam zijn; die op het NRE-terrein hun thuis willen maken, en die echt “samen stad willen maken”. 

Deze partijen en initiatieven zijn nu samengebracht en vormgegeven onder begeleiding van Eindhovense adviseurs (BIEB) en architecten (Houben / Van Mierlo) met ruime ervaring met zowel het organiseren van groepen eindgebruikers als met de ontwikkeling van eerdere projecten op het NRE-terrein.

De toekomstige eigenaren/gebruikers  en het begeleidingsteam van MADE BY NRE hebben reeds nauwe banden met de overige gebruikers van het NRE-terrein. Het plan sluit dan ook vanzelfsprekend aan op de al aanwezige  woon-initiatieven, ontwerpers, fietsenmakers, programmeurs en de tijdelijke gebruikers zoals die op het NRE-terrein aanwezig zijn én waren. Het vormt in wezen een voortzetting van deze activiteiten, in een écht stedelijk weefsel met een intensieve mix van functies. Kortom een passend laatste puzzelstuk van een bijzonder stuk stad.

Voor meer informatie
https://www.ed.nl/eindhoven/wonen-en-werken-in-made-by-nre-slotstuk-van-het-nre-terrein-in-eindhoven~a69e6449/